Coby přímému účastníkovi, dnes již spíše osobě v pozadí, mi dovolte pár osobních vzpomínek:

Pro mnohé současné studující, ale i mladší vyučující, je stěží uvěřitelné, že ČAG se aktivně zapojilo do EYP ČR již v roce 2000, dva roky poté, co organizace EYP v ČR vznikla coby jedna ze 40 sesterských organizací programu European Youth Parliament (EYP).

Stále mám v paměti živé vzpomínky na první Národní výběrovou konferenci, která proběhla v jihočeském Táboře, kam jsme byli nominováni tehdejší ředitelkou ČAG, PhDr. Janou Zahradníkovou a kde se ČAG blýsklo svým kvalitním a sebevědomým studentským zastoupením. Od té doby se týmy ČAG až na výjimky pravidelně účastní všech regionálních i výběrových konferencí; za 24 let postoupily desítky účastníků do mezinárodních reprezentací EYP, předsedaly EYP ČR nebo působily a působí v rolích chairů a organizátorů doma i v zahraničí. Mnohé se pochopitelně změnilo: vše se více zprofesionalizovalo, úroveň angličtiny mezi účastníky i organizátory významně stoupla, stejně jako jejich dovednost argumentovat. Co ale zůstalo, je nadšení účastníků během i po skončení akcí, které si s sebou nesou dál a inspirují jím druhé.

Není tedy překvapením, že jsem se cítila poctěna být pozvána současným vedením EYP ČR v pátek 3. května do rezidence belgického velvyslance v Praze Jurgena van Meirvenna na oslavu věnovanou 20. výročí vstupu ČR do EU. Jak lépe totiž dokázat, že pojem Evropanství myslíme vážně, než tím, že ho uskutečňujeme již 24 let. Právě díky tomuto vyhlížím budoucnost EYP na ČAG s nadějí a všem nám přeji, aby nás to ještě dlouho bavilo! 😊