Studentka sexty Kristýna Vaňková navštívila Regionální výběrovou konferenci Evropského parlamentu mládeže v Plzni, která probíhala v angličtině. Zde absolvovala tři dny, ve kterých pracovala v týmu s ostatními žáky různých škol v České republice i ze zahraničí na sestavení rezoluce na téma týmu EMPL – přepracovanost a mentální zdraví pracujících lidí. Celou akci si moc užila a odnesla si nové zkušenosti, které popisuje v následujícím příspěvku.

Dne 10. listopadu jsem odjela na třídenní akci Regionální výběrové konference mládeže v Plzni, kde byl hlavním jazykem angličtina. Nikdy předtím jsem na žádném typu této akce nebyla, takže jsem vůbec nevěděla, co mohu čekávat.

Po příjezdu vlakem jsem se dostavila do našeho ubytování, které bylo ve VOŠ a SPŠE Plzeň. Věc, která se mi velice líbila, byla ta, že jsme nebyli ubytovaní podle jaké školy jsme přijeli, ale naopak jsme byli promícháni, abychom se hned na začátku seznámili s někým novým. Po ubytování jsme se rozdělili do týmu, které jsme si vybrali podle tématu. Já jsem byla v EMPL a mé téma bylo ohledně přepracovanosti a mentálním zdraví pracujících lidí.

První den jsme všichni hráli seznamovací hry a večer nastal “kulturní večer”, kdy každá škola dostala předem přidělenou zemi, kterou si má nastudovat a připravit její typické kulturní jídlo. Jelikož já jsem měla na starost reprezentovat Dánsko, tak jsem se rozhodla, připravit dánské lívance plněné džemem.

Druhý den začala těžká práce, kdy jsme si celý den povídali a sepisovali důležité poznatky a informace ohledně našeho tématu. Na konci dne jsme vše sepsali do tzv. rezoluce a připravili se na její prezentaci a obhajování.

Poslední den se všichni účastníci konference sešli a týmy prezentovali svoje rezoluce. Na konci každého týmu přednesu jeho rezoluce se hlasovalo, zda daná rezoluce projde či ne. Rezoluce mého týmu prošla a dostali jsme i velmi pozitivní feedback od poroty.

Jako poslední akce bylo zakončovací ceremonie a pak jsem se vypravila zpátky domů.

Text: Kristýna Vaňková, sexta