Jmenuji se Jakub Valuch, jsem student septimy a na konci března jsem se zúčastnil exkurze do Europarlamentu, kterou organizovala kancelář europoslance Tomáše Zdechovského. Na tento zájezd jsem byl vybrán spolkem Mladí diplomaté, který dlouhodobě edukuje mladé lidi o fungování Evropské unie a našeho státu a já jsem již několik let jeho členem.

První den jsme strávili v Domě evropských dějin a v historickém centru města Brusel. První den jsme zakončili tradiční belgickou večeří s panem europoslancem.

Druhý den jsme dopoledne navštívili výstavu historie Evropské unie a poté jsme směřovali do cíle naší exkurze, a to do hlavní budovy Evropského parlamentu.

Kromě debaty s panem Zdechovským o záležitostech, které řeší při jednání s dalšími poslanci, jsme viděli jednání bezpečnostního výboru Evropského parlamentu v hlavním jednacím sále.

Další den ráno jsme jeli zpět do Česka. Kromě krásného výletu mi tato exkurze dala mnoho informací o Evropském parlamentu a fungování EU. V neposlední řadě mi připadala velmi přínosná debata s panem europoslancem a jsem velmi rád, že jsem s ním mohl diskutovat, ačkoli jsme se ve více názorech na některé problémy neshodli.

Text a foto: Jakub Valuch, septima