Poslední březnový týden jsme se po několikaleté vynucené covidové pauze vydali se skupinou španělštinářů do Španělska navštívit naše přátele do Tortosy. Výměnné pobyty s Institut Dertosa v Katalánsku probíhají již řadu let a vždy je na co se těšit.

Po oficiálním uvítání nás studenti provedli městem, které není zdaleka tak velké jako České Budějovice, ale je zajímavým turistickým cílem pro nespočet historických památek. Následující den se naši studenti zúčastnili hodin angličtiny, španělštiny a herectví, kde se s ostatními bavili o španělské tradiční kuchyni, zvycích a tradicích, odlišnostech v jazyce, někteří si dokonce zatančili Macarenu.😊

Ostatní dny jsme využili na poznávání okolí. Přímořské městečko La Ràpita nabízí příjemné turistické zázemí a především přístav, kam se mnoho obchodníků vydává nakupovat ty nejčerstvější ryby a mořské plody. Trochu vzdálenější a větší město Tarragona bylo v období římského impéria největším a nejkulturnějším městem na Pyrenejském poloostrově. Nachází se zde mnoho památek, které jsou zapsány na seznamu UNESCO.

Poslední dny jsme strávili v Barceloně, kde jsme neopomenuli navštívit nejznámější památky od architekta Antonia Gaudího – Sagrada Familia, Casa Batlló, Casa La Pedrera. Prošli jsme se gotickou čtvrtí, pokračovali jsme po turisticky známé promenádě La Rambla plné restaurací, kaváren, stánků s květinami a suvenýry až k památníku Kryštofa Kolumba. Celý pobyt jsme zakončili společnou večeří ve španělském duchu – s tapas a mořskými plody.

Byl to skvělý výlet! Děkujeme všem kolegům a kolegyním za organizaci, určitě budeme mít všichni na co vzpomínat!😊

Amfiteátr, Tarragona
Sagrada Familia, Barcelona
Casa Batlló, Barcelona