Co se řeší na regionálních konferencích EYP a jaká témata se debatují v EU parlamentu? Jak vypadá proces schvalování nových zákonů či nařízení?

O tom se mohli přesvědčit studenti Streamingu Global Issues ze septimy a 3. ročníku, stejně jako studenti sexty a 2. ročníku, kteří se minulý týden zúčastnili Dne Evropského parlamentu mládeže, který pro ně simulovali současní organizátoři z vedení EYP v ČR, mezi kterými byly i loňské maturantky Kačka Nedvědová a Daniela Pomyjová, které se obě dostaly do vedení EYP v ČR.

Studenti pracovali pod vedením svých facilitátorů v komisích AGRI (v gesci měli zemědělskou politiku se zaměřením na podporu farem zabývající se produkcí organických potravin) a ENVI (v gesci měli environmentální problematiku). Během Valného shromáždění pak obhajovali své rezoluce.

Co na akci říkají samotní studenti? „Myšlenka EYP je mi sympatická, stejně jako průběh celé akce, jako cennou vidím též možnost diskutovat s odborníky na danou problematiku“, dodává studentka 3. ročníku Amálie Šimurdová, která se na podzim účastní předvýběrové konference EYP za čagovský tým.