Na tyto otázky odpovídal studentům z předposledních ročníků, sexty a druháku loňský maturant Vojta Hladík, který od září 2021 studuje na „Universiteit Leiden“ v Nizozemí obor International Relations and Organisations.

Jaké jsou Vojtovy rady a postřehy pro případné zájemce? „Určitě se připravte na permanentní déšť a na to, že je zcela normální tahat objemná zavazadla za sebou na kole😊. Jinak život a studium v Holandsku nabízí spoustu pozitiv, které spolužáci na místních vysokých školách prostě nemají. Moje univerzita sídlí v Haagu přímo proti budově ICC (Mezinárodní trestní soud), kam mám možnost v rámci studia chodit na veřejná přelíčení. Výuka probíhá v příjemném prostředí v malých skupinkách, kde je prostor k otevřeným debatám, které rozvíjejí kritické myšlení a teamovou práci. Na každý trimestr si volím 2-3 předměty, ze kterých po 7 týdnech výuky dělám zkoušky. To vnímám jako velkou výhodu“, kvituje svoji dosavadní zkušenost Vojta

A na co je potřeba se připravit? Určitě doporučuji se účastnit předem Dne otevřených dveří, který tradičně probíhá v březnu. Tím se vyhnete stresu z neočekávaných překvapení. Připravte se i na to, že angličtina se stane vaším hlavním komunikačním nástrojem 24 h. Holandsko jsem si zvolil zejména proto, že tam každý mluví skvěle anglicky, což je důležité i pro každodenní život, a navíc tam působí velká komunita mezinárodních studentů/učitelů, kteří vás mají vždy čím obohatit, a o to jde především.“, dodává Vojta.

Děkujeme Vojtovi za inspirativní vyprávění a přejeme hodně zdaru ve studiu😊!